L.TICHÝ: Prokuratúra zápasí s nedostatočným personálnym a technickým vybavením

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) – Prokuratúra v súčasnosti zaznamenáva v porovnaní s minulým rokom nielen nárast napadnutých vecí v trestnej či netrestnej oblasti, ale má problémy aj s nedostatočným personálnym obsadením a technickým vybavením. Pre TASR to dnes uviedol prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý.

"Prokuratúra sústavne zápasí s pomerne zlým personálnym a technickým vybavením. Pri schvaľovaní zákona o preukazovaní pôvodu majetku bolo prisľúbené, že rozpočet prokuratúry (pre Generálnu prokuratúru SR, ale aj okresné a krajské) bude primerane navýšený. To však predchádzajúca vláda odmietla splniť a navyše ani nevytvorila finančné podmienky na prijímanie asistentov prokurátora aj napriek schválenej novele zákona o prokuratúre, kde boli asistenti prokurátora prvýkrát inštitucionalizovaní," pokračoval Tichý.

Podľa jeho ďalších slov v technickom vybavení je stav taký zlý, že prokurátori si sami kupujú stoly, stoličky či iné vybavenie a vo vlastnej réžii opravujú kancelárie. "Je potrebné len dúfať, že sa na požiadavky prokuratúry pri úprave štátneho rozpočtu nezabudne a že sa podarí vyriešiť najzákladnejšie problémy," pokračoval Tichý.

V trestnej oblasti prokuratúra za prvé tri mesiace tohto roka zaevidovala v registri pre trestné oznámenia, výkon prokurátorského dozoru a uplatňovanie právomocí prokurátora pred Ústavným súdom SR 654 vecí, čo je priemerný mesačný nápad 218 vecí. Na porovnanie, v minulom roku to bolo približne 141 vecí. Celkovo v roku 2011 bolo iba v tomto registri zaevidovaných 1695 vecí. Pri zachovaní tohto trendu by sa celkový ročný nápad za rok 2012 mal minimálne zdvojnásobiť.

Riaditeľ trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR Tibor Šumichrast poukázal na to, že podobné zvýšenie zaznamenali aj v ostatných registroch na trestnom odbore. "Určitú súvislosť navýšenia v prvých troch mesiacoch tohto roka vidíme aj s parlamentnými voľbami, či s takzvanou kauzou Gorila, rovnako sa však navýšil aj celkový nápad za rok 2011 a prokurátori v trestnej oblasti vybavili takmer 200.000 (199.981) vecí," uviedol začiatkom apríla.

V trestnej oblasti pôsobilo v minulom roku celkom 772 prokurátorov. Ide o prokurátorov okresných, krajských prokuratúr, odborov Generálnej prokuratúry SR, ako aj Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. V roku 2011 prokurátori v trestnej oblasti vybavili celkom 199.981 vecí a prokurátori ukončili trestné stíhanie 51.521 osôb. Prokurátori obžalovali viac ako 30.000 osôb, teda priemerný počet podaných obžalôb za sledované obdobie na jedného prokurátora je 39.

Prokurátori uzatvorili dohody o vine a treste takmer s 7938 osobami a schválením zmieru ukončili trestné stíhanie viac ako tisíc osôb. Podmienečne zastavili trestné stíhanie u viac ako 4000 osôb. Vyplýva to zo štatistiky GP SR, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Vladimíra Gedrová.

Skladba trestnej činnosti odboru osobitného určenia GP SR pozostáva z organizovanej násilnej kriminality, majetkovej, hospodárskej a drogovej kriminality a kriminality v Policajnom zbore. Ide napríklad o mediálne známe trestné veci, v ktorých sú stíhaní členovia skupiny jakšíkovcov, takáčovcov, členovia bankomatovej, bytovej, drogovej mafie.

Počet vecí, ktoré prišli na tento odbor v minulom roku, vrátane neukončených bol 71 (ide o trestné veci, v ktorých sa vykonáva dozor v prípravnom konaní alebo sa zastupuje obžaloba pred súdom). Proti 105 osobám bolo vznesené obvinenie, v 17 prípadoch boli trestné veci realizované väzobným spôsobom a v 7 prípadoch bolo prípravné konanie ukončené podaním obžaloby. Keďže na odbore v roku 2011 pôsobilo 8 prokurátorov, predstavuje to v priemere jednu obžalobu na každého prokurátora. Uvádza sa mimo iného v štatistike GP SR.
 

Vyberte región